Preporučujemo


Prijateljski Linkovi


Podržite nas

Postavite naš baner na vaš sajt

Pančevo je mrtav grad


Zagadjenje u Pančevu jutros ponovo povećano

Jutros oko 3 časa, na mernom mestu Vatrogasni dom, aparati opštinskog monitoring sistema zabeležili su veliko povećanje zagadjenja Benzenom i ugljovodonicima nematanskog tipa. Benzen je u jednom trenutku iznosio 100 mg/m³, dok su ukupni ugljovodonici nematanskog tipa dostigli čak 774,5 mg/m³.

Pancevo merno mesto Vatrogasni dom - benzen - 11.06.2008.

Pancevo merno mesto Vatrogasni dom - ugljovodonici - 11.06.2008.

Iz HIP-Petrohemije smo dobili zvanično obaveštenje za javnost koja vam ispod u celosti prenosimo:

“HIP-Petrohemija” Pančevo nije odgovorna za povećanje koncentracija zagadjujućih materija u Pančevu. VANREDNIM INSPEKCIJSKIM PREGLEDOM UTVRDJENO JE DA “HIP-PETROHEMIJA” NIJE IZVOR NOĆAŠNJE EMISIJE BENZENA. Zbog povećane koncentracije zagadjujućih materija u Pančevu, u toku jutra 11.6.2008. godine, koje su registrovane na mernoj stanici “Vatrogasni dom”, izvršen je vanredni inspekcijski pregled “HIP-Petrohemije” Pančevo. Uvidom u izveštaje o ispitivanju otpadnih voda, tokom popodneva i večeri 10.6.2008, utvrdjeno je da otpadne vode Rafinerije nafte Pančevo koje se obradjuju u “HIP-Petrohemiji” nisu zadovoljavale kvalitet, pri čemu je “HIP-Petrohemija” upozorila Rafineriju nafte. U periodu kada je registrovano aerozagadjenje, sinoć od 23h, kvaliet rafinerijskih voda bio je u granicama propisanih vrednosti. Kvalitet rafinerijskih voda, utvrdjeno je, nije uticao ni na radnu sredinu u “HIP-Petrohemiji”, pa time ni na životnu sredinu u Pančevu.

Vremenska prognoza za 10/11.jun predvidjala je nepovoljne meteorološke uslove, uz temperaturnu inverziju, što znači da su se sve štetne materije iz svih potencijalnih izvora emitovane tokom dana preko noći spustile u niže slojeve atmosfere. Vremenski uslovi će biti nepovoljni i u narednih nekoliko dana, pa su fabrike Južne industrijske zone u Pančevu dužne da prilagode svoje manipulativne delatnosti. “HIP-Petrohemija” to i čini, u skladu sa propisima. Na osnovu iznetih činjenica u zapisniku republičkog inspektora Jelene Stanković, očigledno je da “HIP-Petrohemija” nije odgovorna za povećanje koncentracija zagadjujućih materija.

Tanja Tatomirović
menadžer za odnose sa javnošću “HIP-Petrohemije” a. d.

Iz prenetog sopštenja se vidi da je Petrohemija kontrolisana i da izvori zagadjenja nisu locirani u toj fabrici. Nama samo nikako nije jasno, zašto su inspektori ministarstva za zaštitu životne sredine kontrolisali Petrohemiju, kada se zna da je najveći zagadjivač Pančeva Benzenom Rafinerija nafte Pančevo. Takodje ostaje enigma zašto se noćas nisu oglasile sirene za hemijsku opasnost kada je benzen dostigao čak 100 ,g/m³, a znamo svi da su sirene nekada bile aktivirane i za “manja” zagadjenja.

Tekst procitan: 5768 puta.

One Response to “Zagadjenje u Pančevu jutros ponovo povećano”

 1. suzexs Says:

  e stvarno je super ovaj blog …

  blog je posecen samo kad se desi opet neko zagadjenje ili slicno .. a do tada opusteno sve je kao uvek:

  mama i tata idu na posao.. naravno tamo gde oni rade je uzrok sve bolesti, jada i bede …… ali koga je to briga dok mama i tata donesu lovu kuci i deci daju dzeparac.. da bi deca od dzeparca kupovali cigarete, sminku, drogu, alkohol i vozali se po gradu?
  dali stvarno nekog interesuje sve to? da naravno, ali samo kada se neko u porodici ili od prijatelja razboli, zavrsi u bolnici i na kraju na groblju! ali naravno i to ne traje dugo … vreme prolazi i sve se vraca na isto … ako da nista nije bilo!

  Evo sta mi na to sve neko rece: Ko je lud da ujeda ruku koja ga hrani?

  I dok svi tako misle… nista ne moze da se promeni!

Ostavi Komentar