Preporučujemo


Prijateljski Linkovi


Podržite nas

Postavite naš baner na vaš sajt

Pančevo je mrtav grad


Teška noć u Pančevu

Opštinski monitoring sistem zabeležio je sinoć u našem gradu 12 puta veće zagadjenje Benzenom u odnosu na dozvoljenu vrednost, što se jasno vidi na grafiku ispod.

merno mesto Vojlovica - Benzen

Svi koji su sinoć od nekih 18h bili u gradu mogli su da primete kako ja vazduh bio težak za disanje, a svuda je bila kao neka magla. Većina nas je odmah znala da na ponovo truju, a ovi današnji rezultati su samo potvrda toga.

Jelena Stanković, republički inspektor za zaštitu životne sredine, izjavila je za radio Pančevo kako je pokrenut vanredni inspekcijski pregled Azotare, Petrohemije i Rafinerije nafte kako bi se utvrdilo da li su fabrike u utorak uskladile rad sa meteorološkim prilikama.

Prema odluci Ministarstva za nauku i zaštitu životne sredine koja je na snazi još od ranije, fabrike južne zone obavezne su da svoj rad usklade sa meteorološkim prilikama kako bi se umanjio rizik od zagadjenja vazduha.

Nadležni u gradu nam ponovo serviraju već toliko puta ispričanu priču, kako su meteorološki uslovi u gradu bili su nepovoljni zbog visokog pritiska i južnog vetra male brzine koji je donosio zagadjenje iz industrijske zone na grad. Nikako da shvate da je gradjanima Pančeva odavno dozlogrdilo da im životi zavise bukvalno od toga “kako vetar dune”.

Činjenica je da zagadjenu u Pančevu u velikoj meri doprinose domačinstva koja se greju na čvrsto gorivo, a kojih ima pozamašan broj. Očekujemo smanjenje tog problema kako bude napredovala gasifikacija grada.

Sistem za praćenje aerozagadjenja zabeležio je noćas nagli rast koncentracije benzena na 58,6 mg/m³, praškastih materija 396 mg/m³, ukupnih ugljovodonika nemetanskog tipa 632 mg/m³, ukupnog redukovanog sumpora 44,6 mg/m³, Toluen-a 34,9 mg/m³ i Ksilen-a 10,6 mg/m³. Sve se jasno vidi sa grafika ispod, koji su preuzeti sa opštinskog monitoring sistema.

merno mesto Vojlovica - praskaste materije (PM10)

merno mesto Vatrogasni dom - ukupni ugljovodonici nemetanskog tipa (TNMHC)

merno mesto Vojlovica - ukupni redukovani Sumpor

merno mesto Vojlovica - Toluen

merno mesto Vojlovica - Ksilen

Danas je situacija stabilna i za sada monitoring sistem ne beleži povećano zagadjenje.

Tekst procitan: 3771 puta.

Ostavi Komentar