Preporučujemo


Prijateljski Linkovi


Podržite nas

Postavite naš baner na vaš sajt

Pančevo je mrtav grad


Ratifikovan Kjoto sporazum

Planeta zemljaJuče je u skupštini Srbije ratifikovan Kjoto sporazum. Njegov osnovni cilj je smanjenje emisije štetnih gasova i samim tim smanjeje uticaja na klimatske promene. Po ovom sporazumu su utvrdjene specijalne obaveze razvijenijih zemalja na polju smanjenja emisije štetnih gasova i smanjenju brzine zagrevanja atmosfere.

Kjoto sporazum je počeo da se primenjuje od 16. februara 2005. godine. Do danas mu je pristupila 171 država, uključujući i one iz jugoistočne Evrope. Pristupanje ovom sporazumu ne obavezuje Srbiju ali bi trebalo da joj omogući da u domenu svojih mogućnosti da svoj doprinos smanjenju gobalnog zagrevanja(kroz smanjenje emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte) i smanjenju zagadjivanja životne sredine na svojoj teritoriji.

Primena ovog sporazuma bi trebalo da doprinese da se smanji zagadjenje vazduha u industrijskim gradovima kao što je Pančevo. Sporazum bi takodje trebao da pomogne smanjivanju zagadjenja vazduha koje nastaje kao posledica grejanja i saobraćaja.

Izvor informacija Blic.

Tekst procitan: 5645 puta.

2 Responses to “Ratifikovan Kjoto sporazum”

 1. Neko Tamo Says:

  Kjoto protokol kao sto je vec navedeno ogranichava emisiju stetnih gasova za svaku fabriku…tj svaka ce imati odredjenu kolicinu gasova koju ce smeti da ispusti…ali zanimljiv deo je taj sto se uz ovaj protokol javlja i trgovina tog ogranichavanja…npr rafinerija ili Azotara ce moci da kupi razliku od neke druge fabrike koja ima emisiju stetnih gasova ispod dozvoljene granice-a po Kjoto protokolu takve ce biti “nagradjene”!!!
  Ali ratifikacija ovog sporazuma je za svaku pohvalu!!!! i neosporno je to da ce ovaj protokol doprineti smanjenju zagadjenja
  Kao sto je za pohvalu i ovaj sajt!!!:)

 2. Milos Djekic Says:

  Mislim da smo mi mali emiteri stetnih gasova i CO2,posto nam je industrija na niskom nivou,(izuzimajuci energetska postrojenja-Obrenovac,Kolubara,Pancevo)-velike zagadjivace! Sa potpisivanjem SSP-a i ratifikacijom Kjoto protokola svrstavamo se uzemlje JI.Evrope koja ce moci da koristi sve fleksibilne mehanizme “ciste industrije”,konstantno snabdevanje energijom,uz zastitu zivotne sredine!
  Nedajmo nasu PRIRODU!

Ostavi Komentar