Preporučujemo


Prijateljski Linkovi


Podržite nas

Postavite naš baner na vaš sajt

Pančevo je mrtav grad


Izlivanje azotne kiseline u Azotari dovelo do povećanja zagadjenja u gradu

Kako prenose mediji, jutros je došlo do izlivanja veće količine azotne kiseline u “Azotari” u Pančevu. Tom prilikom je četvoro radnika Azotare lakše povredjeno. Ministar za zaštitu životne sredine i opštinsko tužilaštvo najavljuju krivične parnice protiv odgovornih za ovaj ekološki akcident. Kako je jutros vetar nosio azotne okside kroz vazduh prema gradu, u 9 i 20 časova oglasile su se sirene za hemijsku opasnost, a gradjani su i putem medija upozoreni da ne izlaze iz domova i da ne otvaraju prozore. Pošto je vatrogasna jedinica Azotare uspela da zaustavi dalje emitovanje azotnih oksida u vazduh, u 10 i 30 časova oglasile su se sirene za prestanak hemijske opasnosti.

Povećano zagadjenje vazduha azotnim oksidima zabeležio je i opštinski monitoring sistem na mernom mestu “Vatrogasni dom” :

Pancevo zagadjenje 4.06.2008. merno mesto vatrogasni dom

Do nezgode je došlo greškom ljudskog faktora, jer je azotna kiselina pretočena u cisternu umesto drugog derivata. Kiselina je zatim progrizla cisternu i razlila se.

Iz nadležnog tužilaštva i ministarstva za zaštitu živozne sredine najvaljuju pokretanje krivičnih postupaka protiv osoba odgovornih za curenje Azotne kiseline, ulsed čega je došlo do trovanja četvoro radnika Azotare i povećanja zagadjenja u Pančevu. Iz Tužilaštva saopštavaju da su tužilac i istražni sudija izvršili uvidjaj na licu mesta kome su prisustvovale nadležne inspekcijske službe, i da je utvrdivanje detaljnih uzroka ove havarije u toku.

Tekst procitan: 4164 puta.

Ostavi Komentar