Preporučujemo


Prijateljski Linkovi


Podržite nas

Postavite naš baner na vaš sajt

Pančevo je mrtav grad


Azotara reaguje na optužbe ministra Dragina

Azotara logoPre dva dana, 27.09.2007. vecina štampanih i elektronskih medija u Srbiji objavili su tekst agencije Beta ‘DRAGIN: Azotara u sferi kriminala’, u kome ministar za zaštitu životne sredine Saša Dragin optužuje PAnčevačku Azotaru za oglušivanje o zabranu rada koju je izdala isnpekcija ministarstva za zaštitu životne sredine, zbog prekomerne zagadjenosti vazduha koju je izazvala Azotara u tom trenutku. Kao reakcija na optužbe ministra, iz Azotare je stiglo saopštenje za javnost u kome se izmedju ostalog kaže kako takvi napadi teško padaju radnicima i rukovodstvu firme.

Kako tvrde iz Azotare, po njima pravog razloga za takve optužbe nema. Oni navode da to pokazuju dokumenti koji su svima javno dostupni u Azotari i Ministarstvu za zaštitu životne sredine, dok se nivo zagadjenja vazduha u gradu može pratiti na Opštinskom monitoring sistemu. Javnost ima uvid i preko nadležnih institucija da Azotara radi po zakonu, ispunjava socijalni, investicioni plan i poštuje ugovor sa agencijom za privatizaciju – kažu u Azotari.

Navode da se zagadjenje koje je poslužilo ministru da ospe optužbe, odigralo 28.08.2007, a u rešenjima i zapisniku se vidi da je kao mera tada obustavljena aktivnost u odredjenim pogonima, sve dok se zagadjenje u što kraćem roku ne dovede na zakonom propisane vrednosti. Takodje tvrde da je kvar koji je doveo do zagadjena, otklonjen u kratkom vremenskom intervalu i da su nakon toga pogoni Azotare nastavili da rade normalnim režimom. Za to vreme je koncentracija zagadjenja u gradu bila u okviru dozvoljenih vrednosti.

Na nadležnim organima pravosudja je sad da provere priću jedne, druge strane i da ustanove ko tu radi “u sferi kriminala”. Nama obićnim gradjanima Pančeva, koji smo ustvari jedini oštećeni navodnim “kvarom” u Azotari, jer smo se opet naudisali otrova, sve ovo liči na pokušaje Azotare da porekne obim izazvanog zagadjenja i da ubedi javnost kako se nisu oglušili o zabranu ministarstva. Ako se osvrnemo na dosadašnju praksu u ovakvim situacijama, verovatnoća da će istina da izadje na videlo je jako mala. Ali sobzirom da je ovo u proteklih 30 godina prvi jedan tako oštar stav Ministarstva zaštite životne sredine prema nekoj od fabrika Južne zone, videćemo kako će se situacija razvijati.

Izvor informacija Danas.

Tekst procitan: 2652 puta.

Ostavi Komentar