Preporučujemo


Prijateljski Linkovi


Podržite nas

Postavite naš baner na vaš sajt

Pančevo je mrtav grad


Održana promocija knjige “Moć Otpada” – Dr. Slobodana Markovića

Da biste videli slike u punoj veličini samo kliknite na sliku.
slobodan_markovic Ekipa mrtvo.pancevo.co.rs bila je na licu mesta. Promocija je održana u maloj sali opštine Pančevo, u utorak 12.decembra u 13 časova. Pored profesora Markovića na promociji su govorili Prof. dr. Jelena Marković, profesor na Ekonomskom fakultetu i Mr. Milena Grubor, ekolog u Kliničkom centru Srbije. Knjiga se bavi tretiranjem otpada u savremenom društvu, problemom spalionica otpada i njihovim pogubnim uticajem na čoveka i njegovo životno okruženje.

prezenteriSva tri govornika su vrhunski stručnjaci iz svojih oblasti. Dr. Marković je govorio o knjizi, njenom nastanku i projektu spalionice koji uspeli da odbace u šapcu. Prof. dr. Jelena Marković se nadovezala na izlaganje posmatrajući problem sa ekonomske tačke gledišta. Mr. Milena Grubor se bazirala na problem medicinskog otpada i metode njegovog uklanjanja. Izlaganje je bilo mnogo šire od same knjige i obuhvatilo je tretiranje komunalnog otpada kao i opasnog medicinskog otpada.

zamenikPrezentaciju je otvorio gospodin Milutin Tomović, zamenik predsednika opštine. On je ujedno i aktivno učestvovao u procesu postavljajući pitanja stručnjacima. U daljem tekstu pokušaćemo sa nekoliko slajdova i primera da Vam predočimo najvažnije stvari o kojima je bilo reči na prezentaciji.

Spaljivanje otpada

Spaljivanje kao vid upravljanja otpadom datira od kraja devetnaestog veka i od tada do današnjeg dana ovaj pristup ima brojne protivnike koji su uspevali da u određenim periodima zatvore ili spreče izgradnju novih postrojenja. U poslednjim decenijama sastav otpada se promenio pa su i posledice rada insineratora evidentnije i nažalost ozbiljnije.

Protivnci spaljivanja otpada pozivaju se na sledeće argumente:

 • Spaljivanje zahteva i ohrabruje proizvodnju otpada
 • Spaljivanje uništava resurse
 • Spaljivanje nije konačan proces, zahteva deponiju za ostatak
 • Spaljivanje proizvodi toksičan pepeo i dim i to u količinama koje su veoma potcenjene
 • Spaljivanje je veoma skupa tehnologija
 • Ne postoji «ekološki prijateljsko» spaljivanje
 • Spaljivanje je energetski neisplativo
 • Spaljivanje ne spaljuje kompletan otpad
 • Spaljivanje onemogućuje zapošljavanje i otvaranje novih radnih mesta
 • Dioksini i furani, produkti sagorevanja svrstavaju se u najtoksičnije materije koje poznaje nauka

Osim toga spaljivanje otpada protivno je sledećim međunarodnim konvencijama:

Stokholmskoj (protiv stvaranja i emitovanja postojanih organskih polutanata u koje se ubrajaju dioksini)

Bazelskoj (protivi se transportu otpada iz zapadnih zemalja u zemnje u razvoju) Bamako (protiv transporta otpada između afričkih zemalja)
Spalionice se masovno zatvaraju, a na predložene projekte stavlja se moratorujum.

Među najaktivnijim organizacijama koje se bore protiv rada i izgradnje spalionica ne samo u svojoj sredini već u čitavom svetu su: Greenpeace, No-burn, Greenyes, Noinceneratorsforurope, Green gras roots, Rachel, Danida i sl.

Da biste videli slike u punoj veličini samo kliknite na sliku.
mapa ugovori posledice

analiza zakljucak

Tekst procitan: 4895 puta.

One Response to “Održana promocija knjige “Moć Otpada” – Dr. Slobodana Markovića”

 1. Gordana Says:

  Dragi moji Pancevci. Sem moralne podrske, ne mogu trenutno nista da pruzim. Drzite se i borite, ne posustajte, jer se na to ceka. Znamo mnogo vise, nego sto misle, kolika su zagadjenja.Ocigledno smo se suocili definitivno, sa velikom dilemom – Profit ili desetine hiljada ljudskih zivota -. Pozdravlja Vas sestra po muci iz prijateljskog Bora.

Ostavi Komentar