Preporučujemo


Prijateljski Linkovi


Podržite nas

Postavite naš baner na vaš sajt

Pančevo je mrtav grad


Kako benzen utiče na decu?

Ministarstvo zdravlja će u roku od 6 meseci da izradi studiju o tome kako benzen utiče na decu predškolskog i školskog uzrasta. Pančevci su imali prilike da u nekoliko posledljih decenija udišu benzen a sada će i saznati kako jedna kancerogena materija utiče na decu. Verujem da će rezultati ove studije biti više nego poražavajući za Pančevce.

Takođe će se zahtevati od fabrika zagađivača da svoja merenja aerozagađenja, dostavljaju lokalnim vlastima. Do sada fabrike nisu bile u obavezi da objavljuju svoja merenja pa su krile ove izveštaje od očiju javnosti.

Direktor Republičke uprave za zaštitu životne sredine Miroslav Nikčević za B92 je rekao da će za rekonstrukciju različitih pogona u okviru Rafinerije do kraja godine biti izdvojeno 33 miliona evra, a još 17 tokom 2007.

Opština Pnačevo će dobiti sredstva za gasifikaciju, koja je jedan od najboljih načina za uklanjanje kancerogenih materija iz vazduha. Kada će se ovi planovi realizovati ne znam, ali ako je suditi po sposobnosti Pančevačkih opštinara neće se ovo desiti u skorije vreme.

Od Ministarstva privrede je zatraženo da obaveže buduće vlasnike Rafinerije nafte Pančevo i Petrohemije da zaštitu životne sredine stave među prioritete. Miroslav Nikčević je izjavio da se program modernizacije postrojenja u Rafineriji i Petrohemiji realizuje i da nije realno očekivati da će to ići brže.

Ovi planovi jesu pozitivni, ali ako ostanu “mrtvo slovo na papiru” broj obolelih od kancera u Pančevu se neće smanjiti. Da li Ministarstvo zdravlja zaista želi da pomogne ili samo da nas umiri studujama i deklaracijama?

Tekst procitan: 2458 puta.

One Response to “Kako benzen utiče na decu?”

  1. Marjan Says:

    Ljudi pobunite se, sta treba da bijete glavu kad izgubite nekog od svojih zarazivsi se rakom, leukemijom, ne daj boze…….

    Strajk na svim osnovama……
    Evrposka unija, smesno…….

Ostavi Komentar