Preporučujemo


Prijateljski Linkovi


Podržite nas

Postavite naš baner na vaš sajt

Pančevo je mrtav grad


Komunalno-ekološka policija

Prijatna vest došla je iz Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Ministar u Vladi Republike Srbije Milan Marković doneo je rešenje o osnivanju posebne radne grupe za pripremu teksta nacrta zakona o komunalnoj policiji. Ovu radnu grupu čine predstavnici organa državne uprave, gradova i nevladinog sektora, uključujući i Stalnu konferenciju gradova i opština. Cilj budućeg zakona jeste formiranje komunalne policije kao nove nadležnosti gradova, što će stvoriti uslove za efikasniji rad gradskih uprava i realizaciju politike gradova.

Na čelu komunalne policije će najverovatnije biti načelnik komunalne policije, koji će biti odgovoran gradonačelniku, a biraće ga Skupština grada. Dužnosti komunalnog policajca biće uklanjanje stvari i drugih predmeta sa javnih površina, u slučaju da su nepropisno postavljene, zatim, vođenje računa o stanju komunalnih objekata, uređenje grada i održavanje čistoće na zelenim površinama, održavanje kućnog reda u stambenim zgradama, kontrola buke, kontrola javnog gradskog i prigradskog prevoza, kao i taksi-službe. Kada je reč o urbanizmu, komunalna policija kontrolisaće izgradnju objekata i prisustvovaće prilikom rušenja nelegalne gradnje. Kakve će stvarno nadležnosti imati komunalna policija, ostaje nam da vidimo nakon pojavljivanja nacrta zakona, odnosno, njegovog usvajanja.

Komunalni policajci, kako se očekuje, imaće posebnu uniformu, legitimaciju, biće naoružani, a kaznu nesavesnim sugrađanima moći će da naplate na licu mesta, jer će imati pravo da ga legitimišu. Imaće status službenog lica, čime će u značajnoj meri biti pojačana njihova bezbednost prilikom obavljanja posla; napad na njih biće tretiran isto kao i napad na pripadnike MUP-a.

Mnoge loše navike u ponašanju građana moraju se menjati. Svakako će biti kažnjeni oni koji ne čiste za svojim kućnim ljubimcima i šetaju ih bez povoca, oni koji bacaju papiriće i opuške na ulici, puštaju glasnu muziku u kući, kafićima ili automobilima, pale vatre i slično.

Strategija razvoja opštine Pančevo u svom petom delu, koji se odnosi na zaštitu životne sredine, pridaje značaj lokalnoj ekološkoj policiji kao resursu koji će pomoći u očuvanju životne sredine.

Tekst objavljen 12. septembra 2008. u PPRESC
Nenad Marković, dipl. inž. ekološkog inženjerstva

Tekst procitan: 6170 puta.

2 Responses to “Komunalno-ekološka policija”

  1. zoran Says:

    Red je da pocnemo da mislimo na sredinu u kojoj zivimo i da postujemo sebe i druge

  2. dragoljub Says:

    molim vas ako mozete da me uputite na koji nacin se postaje ekoloski policajac.Imam veliku zelju i od uvek sam zeleo takav posao.
    u napred hvala
    PETRUSIC DRAGOLJUB

Ostavi Komentar