Preporučujemo


Prijateljski Linkovi


Podržite nas

Postavite naš baner na vaš sajt

Pančevo je mrtav grad


BUPA Tribina – Sanacije zagađenja životne sredine

Dr. Gordana Rasulić

Dr. Gordana Rasulić

Društvo za održivi razvoj i zaštitu životne sredine „Budućnost Pančeva održalo je tribinu u medija centru HIP Petrohemije. Jeste da zvuči kontradiktorno da se ekološka tribina održava u prostorijama jedne od fabrika iz južne zone koja u određenoj meri utiče na zagađenje životne sredine, ali možda je ta saradnja mali ali pozitivan korak ka rešavanju problema u gradu. Posetioci ove tribine videli su da ima i svetlih primera rešavanja ekoloških problema u gradu.

Vođa tribine je negirao bilo kakve uticaje Petrohemije na delovanje BUPA-e, i stavio do znanja da su oni potpuno nezavisni ali da cene svaku pomoć koja im se pruži. Cilj ovih tribina jeste edukacija i širenje svesti građanstava o ekološkim problemima u gradu i načinima da ih svi zajedno prevaziđemo.

Posetioci ove tribine imali su priliku da na realnim primerima vide kako se vrši remedijacija (sanacija) zagađenih zemljišta i voda i to upravo na teritoriji našeg grada, u HIP Petrohemiji. Svaka firma koja u procesu proizvodnje zagadi, vodu, vazduh ili zemlju, ona je obavezna da obavi remedijaciju i vrati životnu sredinu u prvobitno stanje. Ovaj proces je dugotrajan, skup i u našoj zemlji, kao i u našem gradu veoma retko se primenjuje.

Predstavnica firme “Dekonte”, je objasnila kako je ova firma vršila remedijaciju zagađenih podzemnih voda, koje su zagađene prilikom Nato bombardovanja izlivanjem etilen-dihlorida u zemlju. Proces je trajao više od godinu dana, i za to vreme primenjeno je više tehnologija remedijacije, kako bi se zagađujuća materija iscrpela iz zemlje. Detaljniju studiju o zagađenju životne sredine izazvane Nato bombardovanjem, u kojoj možete videti i detaljnije informacije o remecijaciji, količini zagađujuće materije koja je iscrpljena iz podzemnih voda u Pančevu, a koje je ova firma pružila na uvid preuzmite sa Mrtvog Pančeva – “Precision Bombing, Widespread Harm Two Case Studies of the Bombings of Industrial Facilities at Pancevo and Kragujevac During Operation Allied Force, Yugoslavia 1999”.

Imali smo priliku i da saznamo nešto više o ulozi mikroorganizama u procesu remedijacije zemljišta. Na prostoru Rafinerije obavljeno je testiranje remedijacije mikroorganizmima koje je u potpunosti uspelo i pokazalo da se na ovaj način zemljište može izlečiti u veoma kratkom vremenskom roku. Više o ovome pročitajte u tekstu dnevnog lista Pančevac – “Zagađeno zemljište moguće izlečiti“.

Osim ekipe Pancevo.co.rs nije bilo predstavnika drugih elektronskih niti štampanih gradskih medija na ovoj tribini. Tribinu nije posetio niko iz vladajuće koalicije, što je jedan od pokazatelja koliko grad sarađuje sa nevladinim organizacijama koje se bave ekološkim pitanjima. Moramo pohvaliti mlade ljude, učenike Hemijske škole koji su posetili ovu tribinu. Od lokalnih političkih stranaka bila je prisutna samo jedna članice opozicione stranke, koja je izrazila želju za saradnju sa ovom organizacijom, ali su članovi BUPA-e objasnili da su oni pokušali da sarađuju sa svim lokalnim strankama ali da niko nije imao previše vremena i razumevanja za njih. Nadamo se da će saradnja vlasti, stranaka, samih zagađivača i ove organizacije biti sadržajnija i bolja u budućnosti. Ali i sami građani se moraju uključiti u rešavanje ekoloških problema.

Tekst procitan: 12026 puta.

Ostavi Komentar